Zemplínske špeciality ktoré určite vyskúšajte

Čeregy

550 g polohrubej múky, 0,25 l kyslého mlieka, vajce, tuk, práškový cukor, sóda bikarbóna, soľ.

Príprava

Mlieko, múku, vajce a soľ zmiešame na vláčne cesto. Pridáme pol kávovej lyžice sódy bikarbóny, premiešame a na doske vyvaľkáme. Cesto krájame na štíhle kosoštvorce, ktoré po oboch stranách vyprážame na horúcom tuku. Hotové posypeme práškovým cukrom.

 

Kapustníky

800 g hrubej múky, 400 g zemiakov, 2 vajcia, cukor, olej, práškový cukor, soľ.

Na plnku: 800 g hlávkovej kapusty, práškový cukor, soľ, masť, čierne mleté korenie.

Príprava

Zemiaky uvaríme v šupe, ošúpeme a ešte teplé pretlačíme. Pridáme k nim preosiatu múku, vajcia, soľ a vypracujeme cesto. Polovicu cesta uložíme na vymastený plech po celej jeho ploche. Navrstvíme kapustovú plnku, posypeme cukrom a zakryjeme druhou rozvaľkanou časťou cesta. Obe cestá po bokoch spojíme, zvrchu omastíme, popicháme vidličkou po celej ploche a necháme piecť v rozohriatej rúre. Upečený kapustník pokrájame na štvorce a posypeme cukrom.

Plnka: Očistenú kapustu pokrájame na drobno, dáme ju do skaramelizovaného cukru, trochu osolíme, dusíme do mäkka a nakoniec okoreníme.

 

Mamkine lokše

600 g polohrubej múky, 200 g hrubej múky, vajce, soľ, čierne mleté korenie, maslo.

Príprava

Z múky, vajca, vody a soli pripravíme mäkké cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Pokrájame ho na väčšie štvorce, ktoré plníme pripravenými plnkami – hubovou, kapustovou.

 

Zemplínske holúbky

2 kg mletého bravčového mäsa , 1 kg ryže guľatozrnej, 6 ks stredneveľkých paradajkových pretlakov do mäsa, 3 ks stredneveľkej cibule, 1 hlávka cesnaku, vegeta, soľ, mleté čierne korenie, grilovacie korenie, mletá červená paprika, 4 vajcia, 2 ks hlávkovej kapusty,údená slanina, bravčové kosti

Príprava

Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlubik, ponoríme ju do vriacej vody a postupne oddelíme jednotlivé listy, ktoré po zmäknutí vyberieme a necháme vychladnúť. Z kapustných listov odstránimenožom hrubú žilku v strede listu a veľké listy zároveň rozdelíme na dve časti.

Ryžu umyjeme v studenej vode a dáme ju do vriacej vody variť na 5 minút. Ryžu scedíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej ryže pridáme pomleté mäso, vajíčka, 4 paradajkové pretlaky, cibuľu narezanú na malé kocky, prelisovaný cesnak, soľ, vegetu, grilovacie korenie, mlété čierne korenie a mletú červenú papriku. Touto zmesou plníme kapustné listy postáčané do lievika. Dno hrnca vyložíme kapustnými listami, bravčovými kosťami a údenou slaninou, na ktoré ukladáme naplnené kapustné listy uložené v hrnci do kruhu. Zalejeme vodou, v ktorej sme rozmiešali 2 ks paradajkového pretlaku, polievkové korenie Maggi a toškou soli. Varíme na miernom ohni, od varu asi 1 hodinu. Počas varenia občas otáčame hrncom, aby nám holubky neprihoreli.

 

Chutné pirohy

Suroviny:

asi 500g hrubej muky,asi 400ml vody, 1PL oleja, sol, pol tvarohu (125g), 4-5 uvarených zemiakov, soľ, cibuľa
sadlo alebo olej, kyslá smotana

Príprava

Z muky, vody, oleja a stipky soli urobime cesto, nema byt take tuhe ako rezancove, aby sa nam dalo dobre valkat. Ja to robim od oka, takze radsej si urobte redsie cesto, to sa da zahustit mukou ak by bolo treba.

Zemiaky popučime vidličkou a zmiešame s tvarohom a solou na homogennu zmes. Cesto rozdelime na dve casti. a rozvalkame na hrubku asi 2-3mm, vykrajujeme formickou kolieska, koliesko vložime do formičky , naplníme lyžičkou plnky, zavrieme a zatlacime (pozor, poriadne pritlacit hlavne kraje pri zhybe (spice). Takto urobime pirohy z celeho cesta, mozeme plnit aj inou plnkou, fantázii sa medze nekladú. Mne sa minula plnka a tak som posledynch par kusov naplnila ceresnovym dzemom. Tie budu mat samozrejme inu posypku.

Pirohy varime asi 20min v osolenej vode. Medzitym si nakrajame cibulu a tame ju oprazit na mast alebo olej. Normalne by tam mala byt aj slanina, ale toto je postny variant ;o). Vyberieme na tanier, polejeme kyslou smotanou a oprazenou cibulou

Ked nemame formicky na pirohy, cesto nakrajame na stvorce asi 7x7cm, naplnime a skladame po uhlopriecke a strany poriadne zlepime.

Kapustová polievka s hubami

Suroviny:

kapustová šťava, bobkový list 3-4ks, nové korenie, cesnak, sušené alebo čerstvé hríby, olej, polohrubá múka podľa potreby,cibuľa podľa chuti, maslo

Príprava

Kapustovú šťavu zriedenú vodou povaríme s bobkovým listom, cesnakom, novým korením a hríbmi (sušené sa pred varením musia namočiť vo vode).

Na panvici opražíme múku na rozpálenom oleji, za stáleho miešania zriedime trochou vody a postupne za stáleho miešania pridáme do polievky. Na zahustenie použijeme múku podľa potreby, krátko povaríme. Potom vypneme oheň a pridáme nakrájanú cibuľu opraženú na oleji, rozmiešanú s kúskom masla.

Podávame s chlebom, ktorý sa namáča do polievky.

 

Babičkine kolače

Prísady:

140 g polohrubej múky, 150 g kryštálového cukru, 5 vajec, na špičku noža prášku do pečiva, lyžicu kakaa,
krém (zavarenina) na plnenie, papier na pečenie

Príprava

Prášok do pečiva primiešame do múky. Všetky suroviny dáme do šľahača a šľaháme, až sa cukor úplne rozpustí. Ak chceme roládu kakaovú, pridáme ešte vrchovatú lyžicu kakaa.
Na plech položíme papier na pečení tak, aby sa na krajoch zdvíhal presne podľa hrán plechu a potrieme ho olejom. Ušľahané cesto nalejeme na upravený papier a rovnomerne rozotrieme. Dáme piecť do rúry na 200 stupňov.. Hneď po upečení dáme cesto i s papierom z plechu. Pri skúšobnom rolovaní oddelíme tiež papier. Keď cesto vychladne, potrieme plát krémom alebo rybízovou zavareninou. Ovocie veľmi pekne roládu osvieži. Roládu potom pomerne pevne stočíme, zabalíme ju do alobalu a necháme trochu stuhnúť v chladnu. Pred podávaním ju pocukrujeme a krájame na plátky.

 

Boršč pravý domáci

Prísady:

koreňová zelenina, kapusta, cvikla, hovädzie mäso, bravčové alebo teľacie mäso, kyslá smotana
Príprava

Pokrájanú  koreňovú zeleninu, kapustu a cviklu uvaríme vo vývare, ktorý vznikol po tom, čo sme v hrnci do mäkka uvarili mäso. Zeleninu varíme osobitne, mäso z hrnca vyberieme. Mäso nakrájame a keď je zelenina mäkká, pridáme ho k nej. Naberieme na tanier a pridáme za lyžicu kyslej smotany.

 

Čierne rezniky

Prísady:

 500g kuracích prs, 1 cibuľu, strúhanku, worcester omáčku, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice horčice, 5 lyžíc kečupu, 6 vajec
petržlenovú vňať, soľ

Príprava

Kuracie prsia nakrájame na rezančeky, dáme do misky, pridame nakrájanu cibuľu a všetky ingrediencie zmiešame a urobíme placky, ktoré upečieme na panvici. Môžeme podávať s americkými zemiakmi.

 

Treska po našom

Prísady:

Kapor, 1 liter vody, 12PL octu? 1 čaj. lyžička soli, mrkva uvarená, sterilizované uhorky, soľ, čierne korenie, cibuľa

Príprava
Vodu s octom a soľou uvaríme, do vriaceho dáme očistenú rybu na 3 – 5 minút, odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnuté dáme na 3 – 4 dni do chladničky. Potom rybu oberieme od kostí. Pridáme uvarenú mrkvu a cibuľu a všetko spolu pomelieme. Pridáme nastrúhanú uhorku, majoranku, soľ a mleté čierne korenie. Dôkladne premiešame.

 

Cuketové placky

 Prísady:

400 g cukety,1 lyžička ostrej horčice, 100 g tvrdého syra,200 g zemiakov, 1/2 lyžičky mletého muškátovéhoorieška,1 lyžica sušenej bazalky, soľ, mleté čierne korenie, rozmarín, olej, 1 vajce, 2 lyžice hladkej múky, 4 vajcia, 150 g kyslej smotany, pažítka

Príprava

Cukety a syr postrúhame nahrubo a zemiaky uvarené v šupke postrúhame najemno. Dáme ich do misy a zmiešame s vajcom, bazalkou, soľou, mletým čiernym korením,
rozmarínom, hladkou múkou, horčicou a posekanou pažítkou. Na rozohriatom oleji pečieme malé lievance.
Podávame s kyslou smotanou a volským okom.

 

Najlepšia bábovka

 Prísady

360 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový puding, citrónová kôra, 6 vajec, 300 g cukru, 1 dl oleja, 1 dl horúcej vody, 1 vanilkový cukor, citrónová šťava, po 2 lyžiciach nakrájaných vlašských orechov, hrozienok naložených v rume a čokolády

Príprava

Múku zmiešame s práškom do pečiva, pudingovým práškom a citrónovou kôrou. Žĺtky ušľaháme s cukrom a olejom dohusta a za stáleho šľahania pridáme 2 lyžice horúcej vody. Po chvíli pridáme ďalšiu vodu a stále šľaháme. Pomaly vmiešame múku a prilievame vodu podľa potreby. Potom pridáme pevný sneh ušľahaný z bielkov, vanilkového cukru a lyžičky citrónovej šťavy. Nakoniec vmiešame nakrájané orechy, sparené a v rume namočené hrozienka a čokoládu. Cesto vlejeme do namastenej a strúhankou posypanej veľkej formy na bábovku, vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 45 minút. Potom špajdľou zistíme stav pripečenia. Hotovú bábovku vyklopíme na mriežku, pocukrujeme a necháme vychladnúť.

 

Zemiaky s hubami

Prísady

600 g zemiakov, 400 g čerstvých húb, 100 ml kyslej smotany, 2 cibule, 1 lyžica masti, mäsový vývar,
1 bobkový list, 1 lyžica nadrobno nesekanej zelenej petržlenovej vňate, 3 zrnká čierneho korenia, sol

Príprava

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Nasekanú cibuľu speníme v rozpálenej masti, pridáme nakrájané huby a zemiaky. Opražíme, podlejeme mäsovým vývarom, osolíme, pridáme bobkový list, korenie a zakryjeme. Dusíme až kým zemiaky nezmäknú. Potom pridáme smotanu a petržlenovú vňať. Podľa chuti môžeme pridať aj mletú červenú papriku, prípadne zahustiť zemiaky paprikovou zápražkou.

 

 

zdroj:adka

Be the first to comment on "Zemplínske špeciality ktoré určite vyskúšajte"

Leave a comment