Káva naša každodenná…

 

Pravlasťou kávy je Etiópia, kávovníky tam rastú voľne aj dnes. Prvé zmienky o poznaní účinkov kávových bobúľ siahajú do 9. storočia nášho letopočtu.

Nápoj zvaný káva je velmi lahodný, pripravený z rozomletých a pražených semien kavovníka. . Kávu nektorý vnímajú ako  mierne kyslú a kofeín, ktorý obsahuje, má stimulačný a povzbudzujúci účinok na ľudský organizmus. Hneď po čaji je káva druhým „NAJ“  nápojom na svete.

Približne v 13. storočí sa kávu podarilo preniesť do Jemenu a práve tam boli založené prvé plantáže, neskôr sa káva dostala do Mekky, kde začali vznikať prvé kaviarne.

Do Európy sa káva dostala až koncom 17. storočia kde sa najskôr predávala v lekárňach ako liek. Neskôr začali vznikať prvé kaviarne. Poznatky o tom, kde vznikla prvá kaviareň sa nezhodujú, vraj najstaršia kaviareň bola otvorená v roku 1624 v Benátkach, potom v Londýne, neskor prišiel Paríž, New York… Blahodarný a povzbudzujúci účinok kávy bol už dobre známy, rýchlo sa jej pitie rozšírilo do všetkých krajín a dnes si nevieme predstaviť deň bez kvalitnej a voňajúce kávy. Jej lahodná vôňa a chuť si už dávno podmanila všetky spoločenské vrstvy.

 

 

Donedávna bola na Slovensku najobľúbenejšia takzvaná turecká  / zalievaná / káva.  príchodom nových technológii a prístrojov ktoré uľahčujúci prípravu a mletie kávy v jednom stroji, sa do popredia dostáva espresso káva.

Tento lahodný, malinký a silný nápoj pochádza z Talianska. Hoci sa v tejto krajine káva nepestuje, Taliani vynašli espresso a vymysleli tiež rôzne prístroje k jeho príprave. Espresso má na povrchu krásnu hnedú orieškovú farbu. Pena na espresse je veľmi pružná, ak ju rozhrnete lyžičkou, vráti sa naspäť. Espresso má silnú arómu, v ktorom nájdete množstvo rôznych vôní, od orechov, mandlí až po kvetinové a medové vône. Každý druh kávy chutí inak, veľmi záleží na  pôvode, skladovaní,  spracovaní, a najviac na pražení.

A ešte jedna dôležitá maličkosť ktorá je už aj v našich kaviarňach samozrejmosťou,  svoje espresso si určite dajte pripraviť so ohriatej šálky, malý detail ktorý úplne zmení chuť.

 

 

Na záver ešte poradíme ako piť kávu zdravo a tak aby neuškodila.

Vyberajte si kvalitnú značku, určite neprekračujte množstvo dvoch šálok denne, nikdy nepite kávu na lačný žalúdok.

Neodporúča sa sladiť ju, ale to necháme na vaše chuťové poháriky a podľa možnosti ju pite bez mlieka,

tak si vychutnáte plnú chuť. Ak si chcete vylepšiť chuť čiernej kávy, použite štipku škorice.

Po šiestej večer by ste už kávu piť nemali…

…a ešte zopár citátov:

Za každou úspešnou ženou je obrovské množstvo kávy  / Stephanie Piro

Keby som bol ženou, používam kávu ako parfum / John Van Drute

Akonáhle sa káva ocitne v žalúdku, nastane všeobecné pozdvihnutie. Začínajú sa objavovať nápady, prirovnanie sa množia, papier je popísaný. Káva je tvoj spojenec a písanie prestáva byť bojom / Honoré de Balzac

Zdroj: literatúra o káve / autor: marco fabusch / foto: v záložke