Viete odkiaľ banány pochadzajú a prečo ich jesť…?

 

Banán pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde sa vyskytoval už okolo roku 4000 pred n.l. Dnes sa už ale banán pestuje na plantážach takmer po celom svete: v Amerike, Afrike, na Kanárskych ostrovoch, v Ázii… Štatistiky uvádzajú, že celkovo 40% svetovej produkcie pochádza z Ázie, 25% z Južnej Ameriky, 15% zo Severnej a Strednej Ameriky a z Afriky iba 12%.

Vedeli ste že podporuje imunitný systém, takže počas zimných a chrípkových období je dobré ho konzumovať. Lepšie jeden banán denne, ako byť týždeň chorý v posteli.

 

 

Banán má vysokú energetickú hodnotu kvôli obsahu sacharidov, neodporúča sa jest vecer a pred spaním.

Vďaka obsahu železa sú vhodné pri anémií a tiež počas menštruácie, podporuje krvotvorbu a uvoľňuje kŕče.

Ďalšie výhody banánov sú, že zvyšujú koncentráciu, preto počas práce, školy či učenia určite zjedzte aspoň jeden banán.

Tento „liek na všetko“ je vhodný aj pri chudnutí. Podporuje aj zdravie, metabolizmus a urýchľuje metabolizmus. Jedna nevýhoda je jeho vyššia energetická hodnota,vhodný je na desiatu alebo pred cielenou aktivitou.

Banán obsahuje vitamín A1, B6, B12, C, sodík, draslík, tryptofán, horčík, vápnik, vlákninu, železo, zložené sacharidy a fosfor.

 

 A na záver jeden recept banánovú maškrtu:

Potrebujete: 1 veľký banán (200g), 150g odtučnený tvaroh, škorica, 5ks čerstvých jahôd

V miske zmiešame tvaroh a škoricu (nie škoricový cukor!). Pridáme nakrájaný banán na krúžky, všetko spolu zmiešame a na vrch poukladáme jahody. Táto maškrta je bielkovinová bomba, toto jedlo môžete aj rôzne kombinovať s ľubovoľným ovocím, orechmi a podobne, podľa chuti a dostupných ingrediencií. Toto je jedlo je vhodné na obed alebo pred športovou aktivitou.

Dobrú chuť vám želá MADD fruit !

zdroj: maddfruit / foto v hlavičke