Červená repa, ktorú niektorý nazývajú aj krvavý elixír mladosti, je isto jedným z najsladších druhov zeleniny, obsahuje totiž sedem až osem percent prírodného cukru. Preto je na mieste varovanie diabetikom – tí by mali byť s konzumáciou červenej repy veľmi obozretní. A ešte jedna výnimka: Pre tých, ktorí trpia močovými kameňmi, tiež moc vhodná nie je, to preto, že obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá močové cesty dráždi.
Pre všetkých ostatných je vynikajúcim a nenahraditeľným zdrojom minerálov a vitamínov. Konzumácia repy pomáha na zníženie krvného tlaku, upravuje srdcový pulz a posilňuje nervový systém. Kremík v nej obsiahnutý je na pevné kosti, vlasy a nechty, má tiež veľké množstvo vápnika, horčíka, železa a tiež zinku.
Červená repa sa začala pestovať v Stredomorí, dnes je to zelenina, ktorú nájdeme na tržniciach v celej Európe. Konzumuje sa ako kompót, používa sa do šalátov, do nátierok a vynikajúce je tiež v zeleninových polievkach.
Túto zdravú zeleninu poznali ľudia už v staroveku, nekonzumovali avšak jej buľvy, ale len mladé listy. Na tých si môžeme pochutnať aj dnes, pridávajú sa do šalátov, do polievok, môžu sa upraviť rovnako ako špenát.
…a ešte pridáme pár chutných receptov.
na chutný šalátik: cviklu dôkladne umyjeme a uvaríme ich v šupke spolu s korením domäkka. Cviklu ošúpeme a nastrúhame.uChren najemno nastrúhame asi 2 kávové lyžičky.Vmiešame ho do repy spolu s octom a smotanou. Osolíme a dáme na chladné miesto. Šalát môžeme natierať na pečivo, no výborný je aj ako príloha k rôznym jedlám.
Dobrú chuť k zdravému jedlu želá váš dodávateľ čerstvej zeleniny a ovocia / spoločnosť MADD Fruit
Zdroj: maddfruit / foto v záložke