Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde… jedna z najznámejších fašiangových pesničiek.
Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy nazývame fašiangy. Fašiangy sú prechodom medzi zimným a jarným obdobím. Počas fašiangov prevláda bujará zábava, organizujú sa svadby a zabíjačky. Hlavne posledné dni sú vyplnené zábavami popíjaním alkoholu a jedením. Mládenci – fašiangovníci poobliekaní do masiek sa v poslednú fašiangovú nedeľu vydávali na obchôdzku z domu do domu. Za odmenu dostávali slaninu, klobásu, vajíčka, koláče a samozrejme aj vypiť. K typickému pečivu “na ponúkanie” patrili smažené šišky, pampúšiky a fánky. Posledný štvrtok pred koncom fašiangov sa v minulosti nazýval aj tučný štvrtok. Neodmysliteľnou súčasťou fašiangov sú tradičné fašiangové hry, v rámci ktorých sa roboli rôzne magicko – rituálne úkony.
Pred negatívnymi silami mali masky ludí ochrániť a zabezpečiť úrodný rok a plodnosť hospodárskych zvierat , výzor sa poväčšine dedil z generácie na generáciu. Fašiangy boli podľa zvykov a obyčajov najbujarejšie obdobie z celého roka, poslnovratové oslavy. Ľudia očakávali, že sa skončí zima a príde jar.
Fašiangové masky boli najmä zvieracie a vyzerali hrôzostrašne. Čím bola maska strašidelnejšia, tým mala väčšiu moc a ľudia verili, že démoni a zlí duchovia sa vyplašia a nebudú ich ohrozovať.
Charakter fašiangových jedál má korene v tradičnom čase roľníckych prác, ktorých v tomto období bolo menej, takže bol dostatok času i potravín na rôzne zvyky a hostiny. Na charakter fašiangových jedál vplývali aj stredoveké cirkevné nariadenia, odkazujúce o 40-dňovom pôste, ktorý po nich nasledoval, konzumáciu mäsa, masti, vajec, mlieka, syra. Konzumácia tradičných fašiangových jedál pretrváva v dedinskom i mestskom prostredí aj dnes.
Najobľúbenejším fašiangovým jedlom je bezpochýb fašírka.
Tu je jeden výborný recept : do misky dáme mleté mäso, na jemno nesekanú cibuľu, rozotrený cesnak a vajíčka. Pridáme dva staré rožky namočené a vyžmýkaná. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a majoránkou. Zamiešame a podľa potreby zahustíme fašírky malým množstvom strúhanky. Mäsovú zmes môžme upiecť vcelku alebo vytvarovať malé guličky ktoré pečieme v oleji.
Podľa zvyklostí gazdinky sa tiež pripravovali pečené buchty či šišky.
Tu je výborný recept:
budeme potrebovať hladkú múku 1 kg, droždie, maslo 50 g, kryštálový cukor 50 g , mlieko 600 ml, rum 3 PL, marhuľový lekvár, olej, vajce 3 ks .
Múku preosejeme, pripravíme si kvások. Keď vykysne pridáme cukor, maslo, rum, žĺtky, bielky vyšľaháme vidličkou a pridávame vlažné mlieko podľa potreby. Vypracujeme vláčne, nie veľmi husté cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste. Na doske si cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 – 2 cm a povykrajujeme okrúhlou formičkou. Necháme vykysnúť. Do stredu šišky si urobíme jamku a vkladáme do rozpáleného oleja, jamkou dolu. Hotové šišky ukladáme na papierové obrúsky.