Tmavá čokoláda / zdravé jedlo

 

Tmavú čokoládu ešte neberieme ako zdravé jedlo.

 

Ak ju budeme konzumovať v rozumnej miere, dokáže priniesť množstvo výhod pre vaše zdravie.

Obsahuje veľa tukov a aj cukor, čo je vidieť na jej kalorickom profile. Voľte čokolády s minimálnym obsahom 65 % kakaa.

 

…obsahuje vitamíny a minerály

Tmavá čokoláda obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré dokážu vo podporiť vaše zdravie. Nájdeme v nej vitamíny C, A, E a D. Z minerálov obsahuje vo vysokej koncentrácii draslík, meď, horčík a železo.

 

… je dobrá pre srdce

Mnohé výskumy preukazujú, že konzumácia len malého množstva tmavej čokolády dva až tri razy týždenne pomáha znižovať krvný tlak. Takisto zlepšuje prúdeniu krvi a môže fungovať ako prevencia formovania krvných zrazenín.

 

…pomáha kontrolovať cukor v krvi

Tmavá čokoláda pomáha udržiavať vaše cievy v zdravé a chráni proti cukrovke typu 2.  Keďže má nízky glykemický index, nespôsobí ani veľké skoky v hladinách cukru v krvi.

 

… podporuje činnosť mozgu

Tmavá čokoláda podporuje prúdenie krvi do mozgu, rovnako ako aj do srdca, takže dokáže podporiť kognitívne funkcie. Tiež znižuje riziko mŕtvice. Okrem toho obsahuje látky, ktoré sú spojené so zlepšovaním nálady tým, že stimulujú zvoľňovanie endorfínov. Nájdeme v nej aj kofeín, síce v menšom množstve, ktorý je tak miernym stimulantom.

 

 

zdroj: žijeme zdravo

.